Saturday, February 7, 2009

Nostalgia

Hari ni memang hari yang banyak idea barangkali. Maybe terboring duduk lama selama berkursus. Aku cuba recall kisah2 dulu. Pengaruh la ni.Hahaha. Ok, I Coba.
Teringat masa kici2, sama ada datuk atau nenek semua dipanggil si 'ninih' (jgn lupa huruf 'h' tu)Kami pula dipanggil si 'maki'=cucu. Lepas tu terbayang bapa dan mama. Dulu2 standard anak yang 'baik' ialah rajin dan pandai menanam padi, pandai menjaga karabau, tau mencari kayu api di 'gouton', tau 'merutok' kalapa dan kasi makan ayam (ada jadual lagi tu ayam tu makan), patang2 mengangkat air dari talaga, mengikat karabau-kasi pindah2 jangan sampai rumputnya abis satu tampat, dan banyak lagi..makan pun ada masanya 'mewah' dan banyak masa ala kadar saja. Asal ada nasi jadilah. Lauk pula asyik masak sup tarajun (tapi itu la yang paling sedap pulak...) Halia bubuh banyak2. Bapa aku benci makan sayur. Bilangnya teringat zaman Jipun masa diaorang lari ke 'gouton'. (Ada ka patut) Sup tu sama ada ayam atau ikan atau daging. Cakap pasal sup ni, terkenang pulak 'gisak'. Hahaha..dulu aku makaaaannn saja tuh. Sedap pula!!! (Teringat mau makanla ni!) Berbelas tahun lepas tu baru aku tau kanapa rasanya sedap. Rupanya 'gisak' tu usus karabau atau sapi yang direbus tanpa mengosongkan isi ususnya. Patutla kuah 'gisak' tu kadang2 warna hijau, ada rumput lagi tu, kadang2 warna hitammmm....pasal apa...lu pikirlah sendiri. Hua hua hua.Kadang2 kami makan tiada lauk. Pakai garam, kalau ada sambal belacan pun suda cukup best. Aku ingat ayam kami dulu tu tensen juga. Bila kami tiada lauk, walaupun 'dia' tengah mengeram, kami seluk ja telurnya.
Itu dulu....sekarangnya ni tengah2 masak, aku boleh teringat catuan makanan kami. Banding sekarang, tidaklah banyak tapi makanan jauh berbeza. Kiranya masak2 ni bole la juga aku. Kerap juga makan di hotel (konon) kalau function dgn dessertnya, appatizer la, main course la. Bon appetite la. Menu di rumah pun tukar2 tapi hujung2 aku rindu makanan di kampung waktu dulu2......

10 comments:

  1. heheheh. banyak persamaan lah dgn apa saya lalui. aik... kursus mengeluarkan idea kali ko ikut ni kan? macam dlm beberapa minit tiga suda kau post hahaha. baru2 ni saya ada makan gisak numbur satu di masolog. adeh... pahit wo, hijau tu kuah hahahaha.

    ReplyDelete
  2. mangkali kamurang 1 geng baini kan sensei...fuhh..lama suda inda makan gisak ni...

    ReplyDelete
  3. uik illie, sa inda kanal ni si Furen. Bah.. ko balik la kampung, tatap sija ada gisak tu sana hahahahaha. opeeet towo. yg numbur 2 buli la, jernih suda tu kuah dia kekekek.

    ReplyDelete
  4. patut lah si sasangi inda mau makan gisak..opeet dia bilang..tingu jinis karbau juga tu aiso..kalu yang di kg2..inda barapa pait..tapi kalu yang talapas sana ladang kalapa sawit..siap lah..mo kana saring 3x baru bulih proses..kalu mau gisak paling sadap..suruh si uluk bikin..dulu dia ada gisak payau..fuhhhh..sadap dia sampai luar dunia bilang si somoto..hahahaha

    ReplyDelete
  5. alamaaakk... illie, ko sebut lagi nama ni yg kira klasik ni. Si sangi. Apa berita tu orang ar?

    ReplyDelete
  6. masih sihat lagi dia tu..sana dia di kg.Tongkurango..ini urang mimang klasik

    ReplyDelete
  7. he he he si sasangi ni duluan sekula dari aku tapi last-last aku tamat darjah V dia masih lagi darjah satu. Aku pernah lagi disuruh bapa pulas telinga dia - siapa buli baca kena pulas telinga siapa yang nda buli baca. Apa buli buat, kesian bah si sasangi ni. Aik diakah yang kamu cerita ni atau lain urang?

    ReplyDelete
  8. Aduii...sakit parut ku katawa saorang-orang di dapan komputer ni. Si sasangi tu yang disuruh mengeja bunga " B..U..ngeh..ngeh (sebut satu-satu bah)"Aku dangar cerita la. Aihhh...macam mengelimut ini. Siou kio sasangi...

    ReplyDelete
  9. hmmm... dulu dia tinggal sana tempat pacik baudi. pacik makibin selalu mengolok si sasangi ni, yang pasal mengeja bunga tu hahahah. femes pula itu cerita ahhh

    ReplyDelete
  10. inda juga mongolimut baini...bagus juga bulih ingat sama dia...

    ReplyDelete